Asztali számítógép takarítás házilag, lépésről lépésre

Asztali számítógép takarítás tartalomjegyzék:

  • Miért fontos az asztali számítógép takarítás?
  • Milyen időközönként érdemes kitakarítani?
  • Milyen eszközökre van szükség hozzá?
  • Hogyan kezdjek hozzá?Miért fontos az asztali számítógép takarítás?

A számítógépek, ezen belül is az asztali számítógép kialakításukból adódóan gyűjtik a port rendesen. Az asztali számítógép rendszere kifejezetten úgy van kialakítva, hogy a levegőt folyamatosan áramoltassa a számítógép házon belül. A folyamatos levegő áramlás a processzor, a videókártya és a tápegység által kifújt meleg levegőt hivatott a számítógép házon kívülre szállítani.

 

Természetesen miután a levegő folyamatosan áramlik a gépházban, elkerülhetetlen, hogy a beszívott levegővel érkező finom porréteg lerakódjon az alaplapon, a ház belsejében, illetve a fent említett processzor, a videókártya és a tápegység hűtő ventilátoraiban.

 

Asztali számítógép takarítás házilag-pctools.hu-2

 

Azon túl, hogy „nem szép”, miért fontos az asztali számítógép takarítás?

Az egyre felhalmozódó porréteg csökkenti a számítógép hűthetőségét és ezáltal a számítógép teljesítményére is komoly hatással tud lenni egy idő után, főleg nyáron. Ha a processzor hűtő, illetve a hűtő ventilátora tele van porral, az nem tudja lehűteni a processzort, ami komoly teljesítménycsökkenéssel reagál, kvázi radikálisan belassulhat a gépünk. Ugyanígy a videókártyánál.

 

Asztali számítógép takarítás házilag-pctools.hu-5

 

Viszont, ha a „nagy képet nézzük” ezek a dolgok komolyan összefüggnek, ugyanis, ha poros a számítógép ház, jó eséllyel a számítógépünk alkatrészeinek felmelegedése összeadódik. Ez az alkatrészek, illetve a számítógép durva belassulásához, és esetlegesen visszafordíthatatlan károsodásához vezethet.

 Milyen időközönként érdemes kitakarítani?

Alapvetően az asztali számítógép takarítás a felhasználása intenzitásától is függ. Egy erősebb gépet, mondjuk egy gamer gépet nyilván sokkal jobban kell hűteni, mint egy sima irodai számítógépet. A több levegő, több port is jelent.

 

Egy átlagos gép esetében elég fél évente, vagy évente elvégezni az asztali számítógép takarítás lépéseit. Gamer gép esetén, ha van rá mód, legalább negyedévente tisztítsuk, portalanítsuk. Bár aki gamer gépet vásárol, vagy épít magának, minden bizonnyal jól szellőző és porszűrős számítógépházat vásárol. Azonban ezek is csak a por egy részét tudják felfogni…. És a porszűrő is eltömődik szépen lassan.

 

Milyen eszközökre van szükség hozzá?

Szerencsére azért egy asztali számítógép takarítás lépéseit nem kell túlgondolni. 2-3 egyszerű eszközre lesz szükséged, hogy megfelelően kitakarítsd a géped.

 

Két alap eszköz, ami minden háztartásban megtalálható: Egy tiszta ecset és egy porszívó. Azonban ha tuti biztosra akarsz menni, vásárolj egy sűrített levegő sprayt, amit a legtöbb háztartási boltban, vagy számítógép szaküzletben megkaphatsz néhány száz forintért: KATTINTS AZ ÁRAKHOZ

 Hogyan kezdjek hozzá? Melyek az asztali számítógép takarítás lépései?

Először is áramtalanítsd a számítógéped. A gép leállítása után kapcsold ki a tápegységet és húzd ki az áramforrásból. A számítógépházak ma már könnyen szétszedhetők. Csavarozd le az alaplappal szembeni oldalt és vedd le a gépház oldalát.

 

(Egy kis adalék a pro felhasználóknak – Nem kell mindenáron szétszedned a gépet, azonban nagyon durva porosodás esetén jobban jársz, ha megteszed. Értelemszerűen, ha nincs a házban sok alkatrész, a portalanítás is hatékonyabb lesz, ugyanis nem rakódik le egyik takarított alkatrészről a másikra.) 

Először is szereld le a számítógép házad hűtőventilátorait, majd szedd ki a videókártyád, ez után a processzor hűtőt, illetve szedd ki a tápegységet is, ha teheted.

 

A por legnagyobb részét a porszívó csövével el tudod távolítani, azonban a leülepedett mikro-porszemcséket már nem. Az apró porszemcséket egy finom ecsettel le tudod szedni a ventilátorlapátokról, illetve a hűtőbordákról. (Még hatékonyabb, ha az ecsettel fellazított porréteget vagy porszívóval, vagy sűrített levegő spray segítségével azonnal ki is szívod/fújod)

 

Amennyiben nem szeded szét a számítógéped a tisztításhoz, úgy az alaplapod sűrített levegő spray segítségével tudod kifújatni. Ha szétszedted a gépet, akkor először mehet a sűrített levegő fújás, majd ecsettel finoman letakarítani a maradékot, utána ismét sűrített levegő spray. Alaplap takarítás esetén inkább a sűrített levegőt preferáljuk, ugyanis a porszívócsövével egy óvatlan, ügyetlen pillanatban nagy károkat is okozhatunk, ha ide-oda koccan a cső feje. 

Megjegyzés: Az asztali számítógép takarítás jó alkalom lehet a processzor paszta cseréjéhez. A processzor újrapasztázását nem árt 1-2 évente elvégezni a processzor hatékony hőleadása érdekében.

 

Ha megvagy az alkatrészek és az alaplap letakarítása, még egyszer fújjuk át sűrített levegővel, vagy óvatosan porszívózzuk körbe a számítógép ház belsejét. Ezek után minden alkatrészt visszatehetünk a helyére, a gép áram alá kerülhet és bekapcsolhatjuk.

 

Reméljük hasznosnak találtad az asztali számítógép takarítás cikkünket és segít számodra, hogy hosszútávon is hatékonyan szolgáljon ki a pc-d.Keress a PC Tools cikkei között:

FRISS CIKKEK

A legjobb vírusitó 2019 -es lista-pctools.hu-2
Vírusirtó programok

A legjobb vírusitó 2019 -es lista

Minden évben vizsgáztatják a piacon lévő vírusirtó programokat az AV-Test szakemberei.   Kiderül, hogy melyek azok a vírusirtó 2019 -es programok, amelyek pillanatnyilag a leghatékonyabban

TOVÁBB »

Honlapkészítés és design - Rmarko.hu